Od 1 do 7 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Tydzień Promocji Karmienia Piersią. Karmienie piersią to jedyny sposób żywienia noworodków i niemowląt, który zapewnia im właściwy rozwój i optymalny stan zdrowia. Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości – zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuację karmienia piersią do ukończenia drugiego roku i dłużej przy równoległym podawaniu żywności uzupełniającej.
Zalety karmienia piersią dla dziecka
Karmienie piersią zmniejsza ryzyko m.in.:
- rozwoju otyłości u dziecka (każdy miesiąc o 4%),
- wystąpienia cukrzycy o około 1/3,
- infekcji u dziecka – głównie układu pokarmowego, oddechowego i moczowego, a także zapalenia ucha i innych ogólnych zakażeń,
- wystąpienia martwiczego zapalenia jelit u dzieci urodzonych przedwcześnie,
- rozwoju posocznicy (SEPSA) u dzieci urodzonych przedwcześnie,
- rozwoju wielu chorób przewlekłych i niezakaźnych takich jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, alergia, astma, nadciśnienie,
- rozwoju niektórych nowotworów;
- nagłej śmierci łóżeczkowej;
- hospitalizacji w pierwszym roku życia dziecka i związanego z nim stresu.
Podczas karmienia piersią dziecko ćwiczy mięśnie twarzy i jamy ustnej, co pozytywnie wpływa na rozwój mowy. Karmienie piersią pomaga także nawiązać więź między matką i dzieckiem.
Zalety karmienia piersią dla matki
Karmienie piersią zmniejsza ryzyko:
- zachorowania kobiety na raka sutka oraz raka jajników,
- rozwoju osteoporozy w starszym wieku,
- krwotoku poporodowego i niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza.
Źródło: mz.gov.pl