• Aktualności
  • 2015-04-07 08:32:10 r.

Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym

Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera na temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego. W 2015 roku jest to Bezpieczeństwo Żywności. „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym” to hasło przewodnie tegorocznej kampanii, które prowokuje zapytania o wpływ żywności na zdrowie człowieka.

Specjaliści informują, że jakość spożywanych pokarmów ma znaczny wpływ na ludzkie zdrowie. Żywność, która zawiera niebezpieczne substancje chemiczne, a także wirusy, pasożyty, grzyby jest przyczyną wielu chorób. Według danych opublikowanych przez WHO, każdego roku na całym świecie 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywołanych przez bakterie. Specjaliści informują, że spożywanie żywności odpowiedniej pod względem wartości odżywczych ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.